Werken als elektricien

Wil je graag werken als elektricien, maar ben je benieuwd hoe een typische werkdag bij Zonmaat eruit ziet? Lees dan onze blog.

“‘s Ochtends gaat mijn wekker om 6 uur en vertrek ik naar een klus voor Zonmaat. Vaak voer ik twee à drie klussen uit op een dag. s’ Avonds – als ik tijd over heb – verkoop ik custom computers. Ik bestel de onderdelen. Zet de computers in elkaar en verkoop het als een totaalpakket via bol.com.

 

Sociaal en afwisselend contact
“In mijn studiejaren heb ik twee niveau drie opleidingen afgerond; Ik heb de studie voor systeembeheer en detailhandel gevolgd. In mijn carrière als starter ben ik uiteindelijk een andere richting op gegaan. Ik werkte namelijk voor Ziggo als installatiemonteur. Bij deze kabelexploitant kwam ik achter wat ik leuk vind om te doen. Het is belangrijk voor mij om sociaal en afwisselend contact te hebben met andere mensen. Als monteur kom je over de vloer bij vele mensen thuis. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, omdat ieder mens anders van aard is. Met de een praat je een half uur, bij de andere moet je woorden uit iemand trekken. De mensen geven mij het gevoel dat ik een afwisselende baan heb. Van tevoren wist ik niet wat ik wilde worden, maar ik heb mijn passie gevonden door werkervaring op te doen.”

Electrotechniek  
“Nu ik weet wat ik fijn vind om te doen, probeer ik ook mensen in mijn vrije tijd te helpen. Als vrienden of familie in de brand zitten op het gebied van ‘elektra’, vind ik het leuk om te kijken of ik het probleem kan helpen. Het is helemaal tof als ik het weet op te lossen. Na mijn tijd bij Ziggo werkte ik voor diverse opdrachtgevers. Helaas moest ik op zoek gaan naar een nieuwe baan, omdat mijn laatste opdrachtgever een project annuleerde. Ik besloot om mijzelf in te schrijven bij een recruitmentbureau en werd diezelfde avond nog door hen gebeld. “Wil je bij Zonmaat op gesprek komen”. Dat klonk als muziek in mijn oren. Ik greep meteen de kans.”

Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid
“Hoewel ik werkte als installatiemonteur bij Ziggo, had ik nog geen kaas gegeten van pv-panelen. Gelukkig werden mijn vaardigheden bijgespijkerd, toen ik bij Zonmaat in dienst trad. Tijdens de eerste paar weken liep ik mee met Mauro. Hij heeft mij van alles geleerd, zoals het aanmaken van een nieuwe groep in een meterkast en kabels trekken. De afwerking is ook énorm van belang. Wij werken bij mensen thuis en een klus moet veilig en accuraat verlopen. Als je alles vlekkeloos uitvoert, krijg je steeds meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.”

De collega’s
“Momenteel werk ik altijd nauw samen de dak jongens. De installateurs gaan het dak op om de panelen te plaatsen. Ik ga naar binnen voor het elektra werk. Ik werk dus op het gebied van ‘elektra’ zelfstandig. Ik werk meestal in teams van drie. Een team bestaat uit twee installateurs en een elektricien. De installateurs waarmee ik op pad ga, zijn telkens anders. Zo leer je ook de jongens beter kennen. Er is altijd een ongekende goede werksfeer. Soms word je dus vergezeld door droogkomiek de andere keer door een sarcast. Sommige collega’s zijn vader, andere zijn weer ‘vrijgezellig’. Er is altijd wel wat om over te praten en dit gaat niet ten koste van de professionaliteit. Daarnaast zijn mijn collega’s ook erg hulpvaardig. Je kunt altijd voor vragen bij ze terecht. Het leukste van werken bij Zonmaat – naast het klantcontact – vind ik dan ook mijn collega’s.”

Wil je ook werken als elektricien bij Zonmaat, bekijk dan al onze openstaande vacatures.